logo OPZ Geel
maak uw taalkeuze
homealgemeenurgentiewerkencontactnieuwssitemaplinks
Ga naar de introductiepagina van deze rubriek
Zorggezinnen gezocht
Persbericht
Ongedwongenheid
LunchcauserieŽn
Avondseminaries
Studiedag 2018
Studiedag 2017
Studiedag 2016
Studiedag 2015
Symposium 2014 Gezinsverpleging
Studiedag 2014
Studiedag 2013
Studiedag 2012
Studiedag 2011
Studiedag 2010
Studiedag 2009
Studiedag 2008
Studiedag 2007
Nieuwsbrief
Projecten
Publicaties
Privacy navormingen

*Volwassenen
*Ouderen
*Jongeren
*PatiŽntenzorg

Persbericht

De Geelse Gezinsverpleging wint Vlaamse cultuurprijs immaterieel erfgoed 2017

De Geelse gezinsverpleging kreeg de Vlaamse cultuurprijs voor immaterieel erfgoed 2017. De prijs werd op dinsdag 13 juni in ontvangst genomen door een Geels pleeggezin.

De jury die moest oordelen over de toekenning van de Vlaamse cultuurprijzen motiveerde de toekenning als volgt: “De Geelse gezinsverpleging is een kwetsbaar thema dat op een integere manier wordt aangepakt. Het is een prachtig voorbeeld van hoe immaterieel cultureel erfgoed al eeuwenlang een gemeenschap aanzet om zorg te dragen voor psychisch kwetsbare mensen. Het draagvlak voor de traditie is bijzonder groot en sterk. Door de nauwe band met de lokale identiteit van de Gelenaars heeft de traditie een enorme veerkracht, wat zorgt voor een mooie verhouding tussen continuïteit en dynamiek.”

De jury looft OPZ Geel en stad Geel die inspanningen leveren om de erfgoedwerking in stand te houden door middel van archiefdiensten, artistieke projecten, bezoekerscentrum, ommegang, tentoonstellingen, mondelinge onderzoeksprojecten en dergelijke meer. Uiteraard heeft de jury ook lof voor het meest wezenlijk dat uit de Dimpna-verering voorkomt: de zorg die nog dag in, dag uit voor meer dan 200 mensen met psychische kwetsbaarheid geboden wordt in de pleeggezinnen in Geel en de omgeving.

Sinds meer dan 700 jaar is Geel een gastvrij toevluchtsoord voor mensen die het psychisch moeilijk hebben. De Geelse Gezinsverpleging van vandaag bouwt voort op die sterke traditie. Nog zowat 250 psychisch kwetsbare mensen verblijven anno 2017 dag in, dag uit in een gewoon gezin. Door de eeuwen heen gingen duizenden hen voor: zoekende mensen die een thuis vonden in de Barmhartige stede. Het belang van die zorg kan moeilijk overschat worden. Rust en acceptatie vinden, een plek aan tafel, een eigen kamer, de warmte van een gezin, de mogelijkheid om sociale relaties uit te bouwen… in Geel aankomen betekende voor ontelbare zoekenden het begin van een waardevol en gelukkig leven.

Die traditie van Gezinsverpleging gaat terug tot de vroege Middeleeuwen en de legende van St.-Dimpna. Het verhaal luidt dat Dimpna, de dochter van een Ierse koning, op de vlucht sloeg voor de incestueuze intenties van haar vader. In Zammel, een gehucht van Geel, zou ze zich verscholen hebben. Maar haar vader kwam haar op het spoor en onthoofdde haar in een vlaag van waanzin. Toen de traditie van bedevaarten zich in Vlaanderen ontwikkelde, kwamen vele ‘krankzinnigen’ genezing afsmeken bij het graf van de Heilige Dimpna. Daar waar ze in andere dorpen en steden omwille van hun soms bizarre gedrag werden weggejaagd, werden ze in Geel geaccepteerd, omdat de Gelenaars zich, omwille van de legende, voorbestemd achtten om voor hen te zorgen. Op die manier werd Geel een toevluchtsoord voor vele kwetsbare mensen. Ze werden door de Gelenaars – tijdens of na hun negendaagse boetedoening – in huis genomen en bleven er wonen. Pas 167 jaar geleden werd die zorg geïnstitutionaliseerd met de bouw van ziekenzalen en ondersteunende diensten en de komst van psychiaters en verpleegkundig personeel.

Niettegenstaande de ondersteuning enorm is geëvolueerd, blijft de kern nog altijd dezelfde: zorg van en in de gemeenschap. Vandaar dat de Ultima die de Vlaamse overheid toekent aan de Geelse Gezinsverpleging een blijk van waardering is voor alle betrokkenen:

  • de gezinnen van vandaag en de talloze gezinnen die er in het verleden vrijwillig voor kozen kwetsbare medemensen een veilig thuis te bieden;
  • de gemeenschap die generatie na generatie tolerantie en acceptatie heeft betoond voor de zoekende mens;
  • de stad, het OPZ Geel en alle andere professionelen die de pleeggezinnen en de gemeenschap in het verleden en vandaag ondersteunen, waken over de integriteit en het welzijn van de patiënten, en investeren in het voortbestaan van deze waardevolle traditie.

Meer informatie:
Johan Claeys
Woordvoerder OPZ Geel
Tel.: 014 57 91 98
e-mail: johan.claeys@opzgeel.be

Ter gelegenheid van de uitreiking werd een filmpje getoond dat u kunt bekijken via deze link: https://www.canvas.be/maatschappij/ultima-2016-immaterieel-erfgoed

Ga terug naar boven
Startpagina English homepage