logo OPZ Geel
maak uw taalkeuze
homealgemeenurgentiewerkencontactnieuwssitemaplinks
Ga naar de introductiepagina van deze rubriek
Zorggezinnen gezocht
Persbericht
Ongedwongenheid
LunchcauserieŽn
Avondseminaries
Studiedag 2018
Studiedag 2017
Studiedag 2016
Studiedag 2015
Symposium 2014 Gezinsverpleging
Studiedag 2014
Studiedag 2013
Studiedag 2012
Programma
Abstracts
Presentaties
Studiedag 2011
Studiedag 2010
Studiedag 2009
Studiedag 2008
Studiedag 2007
Nieuwsbrief
Projecten
Publicaties
Privacy navormingen

*Volwassenen
*Ouderen
*Jongeren
*PatiŽntenzorg

Achtste studiedag Klinische psychotherapie - donderdag 6 december 2012

Donderdag 6 december 2012
Cultuurcentrum De Werft

Veerkracht

Veerkracht ('resilience') is vandaag een centraal thema in de geestelijke gezondheidszorg en ook in psychotherapie. Met een tegelijk eenvoudige en krachtige symboliek worden we als zorgverleners en therapeuten opgeroepen om ons te trainen in de basisattitude van de aandacht voor de eigen veerkracht van de cliënten. Het raakt een belangrijk aspect van zorgethiek en het betreft een fundamentele doelstelling van elke vorm van begeleiding en therapie: het versterken van de persoon in het contact maken met de eigen veerkracht (emotioneel en mentaal) en in het vinden van meer welbevinden in zichzelf, het eigen lichaam, en in de relaties met anderen en de omgeving. Het is belangrijk dat deze fundamentele basisattitude geïntegreerd wordt in de diverse behandel- en therapiemodellen.

Veerkracht is daarnaast een cruciaal item in de vernieuwende projecten binnen de geestelijke gezondheidszorg (zoals de mobiele teams in hun aandacht voor de eigen context van de cliënten). In deze context is er ook aandacht voor de wijze waarop het hanteren van een gerichte handelmethodiek (bijvoorbeeld van de FACT-teams) kan bijdragen tot het verhogen van de veerkracht van cliënten.

Verder kan veerkracht als item aan de orde zijn in het onderzoek naar de relatie tussen de kwaliteit van psychotherapeutisch handelen en het systematisch hanteren van monitoringinstrumenten. Daarbij is het belangrijk om aandacht te geven aan de effecten van monitoring als therapeutische methodiek (effecten inzake bijvoorbeeld de therapeutische werkalliantie, het proces en het verloop van de therapie, het welbevinden van de therapeut…).

Veerkracht heeft als thema ook een plaats in de werking rond cliëntenparticipatie: zo bevordert de dialoog met cliënten het contact met de eigen veerkracht en faciliteert het mensen om als ervaringsdeskundige initiatieven te nemen.

'Veerkracht' betekent letterlijk 'het vermogen (van iets) om na te zijn uitgerekt of ingedrukt, weer de oorspronkelijke vorm of positie aan te nemen' en, in toepassing op een persoon, 'het vermogen om snel te herstellen'. Aansluitend staat het onder andere voor 'energie, fut, wilskracht, elasticiteit, spankracht'. Een mogelijke omschrijving naar systemen toe: 'het vermogen van systemen (of onderdelen ervan) om zodanig te reageren op veranderende omstandigheden of verstoringen dat essentiële kenmerken hersteld worden'.

Raadpleeg hier het programma.

Verdere informatie bij de dagvoorzitter en organisator: dr. Walter Krikilion, psychotherapeut en theoloog, stafmedewerker Patiëntenzorg OPZ Geel, coördinator van de jaarlijkse studiedagen klinische psychotherapie, tel. + 32 (0)14 57 93 18 of walter.krikilion@opzgeel.be.

Ga terug naar boven
Startpagina English homepage