logo OPZ Geel
maak uw taalkeuze
homealgemeenurgentiewerkencontactnieuwssitemaplinks
Ga naar de introductiepagina van deze rubriek
Zorggezinnen gezocht
Persbericht
Ongedwongenheid
LunchcauserieŽn
Avondseminaries
Studiedag 2018
Studiedag 2017
Studiedag 2016
Studiedag 2015
Symposium 2014 Gezinsverpleging
Studiedag 2014
Studiedag 2013
Studiedag 2012
Studiedag 2011
Programma
Abstracts
Presentaties
Studiedag 2010
Studiedag 2009
Studiedag 2008
Studiedag 2007
Nieuwsbrief
Projecten
Publicaties
Privacy navormingen

*Volwassenen
*Ouderen
*Jongeren
*PatiŽntenzorg

Zevende studiedag Klinische psychotherapie – donderdag 1 december 2011

Donderdag 1 december 2011
Cultuurcentrum De Werft

Ga rechtstreeks naar de presentaties

Het lichaam in therapie

‘Het lichaam in therapie’ betreft een terrein dat enerzijds vrij vanzelfsprekend is, maar anderzijds, gelijkaardig met seksualiteit, niet altijd voldoende geëxpliciteerd en besproken wordt in de geestelijke gezondheidszorg. Nochtans gaat het om een thematiek die voortdurend aan de orde is. Het betreft een brede waaier van subthema’s. Op de studiedag maken we hierin uiteraard een keuze.

De thematiek van het lichaam in therapie betreft een terrein dat ons confronteert met de complexe samenhang van lichaam en psyche. Zowel op diagnostisch als op therapeutisch vlak bestaan er diverse invalshoeken en referentiekaders. Op deze zevende jaarlijkse studiedag hebben we ervoor gekozen om de thematiek centraal te stellen, een breed forum van dialoog te creëren, en een aantal sprekers vanuit het perspectief van een bepaald behandelmodel uit te nodigen. De klemtoon ligt daarbij op de bruikbaarheid van inzichten voor de praktijk. Zo zijn de twee plenaire lezingen van de voormiddag hoofdzakelijk praktijkgeoriënteerd. Ze betreffen respectievelijk een praktijkmodel en de voorstelling van een concrete behandelmethodiek. Ook in de plenaire slotlezing ligt de klemtoon op het bieden van houvasten voor de praktijk van de begeleiding. Daarnaast zijn de keuzesessies in hoofdzaak praktijkgeoriënteerd en interactief opgebouwd.

In de plenaire lezingen komen concreet aan bod: een praktijkmodel voor de behandeling van stress (psychiater Edel Maex, Stresskliniek ZNA); ‘Wie vangt mij op?’, behandelen van conversiestoornissen in een groepstherapeutisch klimaat (klinisch psychologe en lichaamsgericht psychotherapeute Chaja Kaufmann, Centrum voor onverklaarbare lichamelijke klachten in Gorinchem, Nederland); het lichaam uit balans, van onverklaarde klachten naar een nieuw evenwicht (psychiater Boudewijn Van Houdenhove, KUL).

In de keuzesessies komen volgende thema’s aan bod: groepstherapie in de behandeling van conversiestoornissen, het lichaam in PMT en kinesitherapie, de effecten van aromatherapie met het oog op psychisch en lichamelijk welzijn, het lichaam in afzondering en fixatie, het klinisch pad van het metaboolsyndroom.

Raadpleeg hier het volledige programma.

Verdere informatie bij de dagvoorzitter: dr. Walter Krikilion, psychotherapeut en theoloog, stafmedewerker Patiëntenzorg OPZ Geel, coördinator van de jaarlijkse studiedagen klinische psychotherapie, tel. + 32 (0)14 57 93 18 of walter.krikilion@opzgeel.be

Ga terug naar boven
Startpagina English homepage