Naar de hoofdinhoud

Gezinsverpleging in de pers

sfeerbeeld uit de RTV-reportage

Unieke thuisverpleging ook buiten Geel

Uit: RTV (17 oktober 2022, Frans Schillebeeckx)

Het OPZ in Geel zoekt nieuwe pleeggezinnen om mensen met een psychische kwetsbaarheid op te vangen. De voorbije decennia is het aantal gastgezinnen fors gedaald. Maar het OPZ wil de unieke thuisverpleging uiteraard nog een lange toekomst geven. Daarom wil het ook in de buurgemeenten van Geel gezinnen warm maken om een pleeggast in huis te nemen.

Bekijk hier de reportage.

Screenshot van de RTV-reportage

Geelse pleeggezinnen gehuldigd

Uit: RTV (13 mei 2022, Kristof Berghmans)

Het OPZ in Geel, het psychiatrisch zorgcentrum, heeft vandaag 13 pleeggezinnen gehuldigd die al verschillende jaren psychisch kwetsbare mensen thuis opvangen. Als Barmhartige Stede staat Geel bekend om haar gezinsverpleging, maar het aantal pleeggezinnen daalt elk jaar. En dus zoekt het OPZ nieuwe kandidaten.

Bekijk hier de reportage.

Foto gehuldigde pleeggezinnen

OPZ streeft naar reservelijst met pleeggezinnen

Uit: Het Nieuwsblad (13 mei 2022, Hans Otten - Foto: OPZ Geel)

Dertien pleeggezinnen uit Geel en omstreken die mensen met een psychische kwetsbaarheid opvangen, zijn door het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum gehuldigd. Dat OPZ wil met een reservelijst werken.

Lees het volledige artikel.

Foto pleegmoeder Ann en Robert

Ann duimt voor Unesco-erkenning Geelse Gezinsverpleging

Uit: Gazet van Antwerpen (17 mei 2021, Ivo Meulemans - Foto: Bert De Deken)

Wordt de unieke gezinsverpleging in Geel erkend als immaterieel erfgoed? Vlaanderen draagt ze in maart 2022 voor en de Unesco beslist er eind 2023 over.
Ann Peetermans (45) vangt al vijf jaar psychiatrische patiënten op. "Het is een roeping, ook mijn tante Gerda deed het. Ik behandel Ro­bert als mijn zoon", zegt ze. "Ho­pelijk zet deze voordracht meer jonge mensen aan om in het pro­ject van gezinsverpleging te stap­pen."

Lees het volledige artikel.

Sfeerbeeld uit het artikel

In Geelse gezinnen is het opvangen van psychiatrische patiënten de normaalste zaak van de wereld

Uit: De Morgen (14 juni 2017, Pieter Dumon - Foto: Tim Dirven)

Als er koers is in Winkelomheide, een klein dorp in de buurt van Geel, dan zwaait Ropke met de vlag. Wordt er niet gekoerst, dan staat hij op zijn vaste plek naast de frituur. Altijd klaar voor een babbeltje over het weer, de voetbal of andere belangrijke zaken des levens. Iedereen kent Ropke en Ropke kent iedereen. Hij maakt deel uit van het straatbeeld en hij is lang niet de enige. Met meer dan tweehonderd zijn ze. Allemaal psychiatrisch patiënten van het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum (OPZ).

Lees het volledige artikel.

Foto The Guardian 2018

'Care BnB'- the town where mentally ill people lodge with locals

Uit: The Guardian (18 mei 2018, Jennifer Rankin - Foto: Judith Jockel)

Residents in Geel have been taking in mentally ill strangers for hundreds of years. Now academics are looking to the small Flemish town for social care ideas.

Lees het volledige artikel.