Gezinsverpleging in de pers
Unieke thuisverpleging ook buiten Geel
Uit: RTV (17 oktober 2022, Frans Schillebeeckx)
Het OPZ in Geel zoekt nieuwe pleeggezinnen om mensen met een psychische kwetsbaarheid op te vangen. De voorbije decennia is het aantal gastgezinnen fors gedaald. Maar het OPZ wil de unieke thuisverpleging uiteraard nog een lange toekomst geven. Daarom wil het ook in de buurgemeenten van Geel gezinnen warm maken om een pleeggast in huis te nemen.
Geelse pleeggezinnen gehuldigd
Uit: RTV (13 mei 2022, Kristof Berghmans)
Het OPZ in Geel, het psychiatrisch zorgcentrum, heeft vandaag 13 pleeggezinnen gehuldigd die al verschillende jaren psychisch kwetsbare mensen thuis opvangen. Als Barmhartige Stede staat Geel bekend om haar gezinsverpleging, maar het aantal pleeggezinnen daalt elk jaar. En dus zoekt het OPZ nieuwe kandidaten.
OPZ streeft naar reservelijst met pleeggezinnen
Uit: Het Nieuwsblad (13 mei 2022, Hans Otten - Foto: OPZ Geel)
Dertien pleeggezinnen uit Geel en omstreken die mensen met een psychische kwetsbaarheid opvangen, zijn door het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum gehuldigd. Dat OPZ wil met een reservelijst werken.
Foto Bert de Deken
Ann duimt voor Unesco-erkenning Geelse Gezinsverpleging
Uit: Gazet van Antwerpen (17 mei 2021, Ivo Meulemans - Foto: Bert De Deken)
Wordt de unieke gezinsverpleging in Geel erkend als immaterieel erfgoed? Vlaanderen draagt ze in maart 2022 voor en de Unesco beslist er eind 2023 over.
Ann Peetermans (45) vangt al vijf jaar psychiatrische patiënten op. "Het is een roeping, ook mijn tante Gerda deed het. Ik behandel Robert als mijn zoon", zegt ze. "Hopelijk zet deze voordracht meer jonge mensen aan om in het project van gezinsverpleging te stappen."
Beeld Tim Dirven
In Geelse gezinnen is het opvangen van psychiatrische patiënten de normaalste zaak van de wereld
Uit: De Morgen (14 juni 2017, Pieter Dumon - Foto: Tim Dirven)
Als er koers is in Winkelomheide, een klein dorp in de buurt van Geel, dan zwaait Ropke met de vlag. Wordt er niet gekoerst, dan staat hij op zijn vaste plek naast de frituur. Altijd klaar voor een babbeltje over het weer, de voetbal of andere belangrijke zaken des levens. Iedereen kent Ropke en Ropke kent iedereen. Hij maakt deel uit van het straatbeeld en hij is lang niet de enige. Met meer dan tweehonderd zijn ze. Allemaal psychiatrisch patiënten van het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum (OPZ).
'Care BnB'- the town where mentally ill people lodge with locals
Uit: The Guardian (18 mei 2018, Jennifer Rankin - Foto: Judith Jockel)
Residents in Geel have been taking in mentally ill strangers for hundreds of years. Now academics are looking to the small Flemish town for social care ideas.