Naar de hoofdinhoud
PVT Salto

Bewoners PVT Salto nemen hun intrek in nieuwe gebouwen

Gepubliceerd op 19/05/2021

Zopas zijn op de OPZ-campus de nieuwe gebouwen van het psychiatrisch verzorgingstehuis PVT Salto in gebruik genomen. Het gaat om vijf villa’s met elk vijftien studio’s. Binnenin kregen de bewoners mogelijkheden om hun studio een individuele toets te geven en buitenom werd gezorgd voor veel groen. Belangrijk is ook dat er gekozen is voor zeer duurzame technische oplossingen.

PVT Salto biedt een thuis aan 75 psychisch kwetsbare mensen met langdurige en meervoudige hulpvragen. Samen met het team werken de bewoners aan herstel en gaan ze op weg om de regie van hun leven weer in handen te nemen. Hun eigen dromen, krachten en wensen zijn daarbij richtinggevend. Omdat het om een woonzorgvorm gaat, is er bij de nieuwbouw allereerst voor gezorgd dat de bewoners zich echt thuis kunnen voelen. Vijf losstaande gebouwen creëren de sfeer van een gewone straat in het dorp. De leefgroepen zijn door deze opbouw kleinschaliger en alle moderne comfort is aanwezig.

Elke studio heeft een zithoek, eethoek, sanitair blok en kitchenette. Het is perfect mogelijk dat de bewoner veel zelfstandig doet. Dat kan volgens eigen vaardigheden en voorkeuren. Uiteraard zijn er ook gemeenschappelijke eet-, leef en ontspanningsruimtes. PVT Salto zet zo in op individueel wooncomfort met de mogelijkheid dat er gedifferentieerd wordt volgens de vaardigheden en verwachtingen van de bewoner.

In een leegstaand gebouw op de campus is vooraf een proefopstelling van twee modelkamers gebouwd. Daar konden de bewoners hun toekomstige woonruimte levensecht aanvoelen. Dat was een ideale mogelijkheid om hen bij het bouwproces te betrekken en hun feedback te krijgen.

In het kader van de klimaatdoelstellingen en de brede maatschappelijke rol van onze organisatie, streven we naar een minimale impact van de infrastructuur op de mens en zijn omgeving. Daartoe werd resoluut gekozen voor duurzame en hernieuwbare technieken en de toepassing van innovatieve, circulaire bouwprincipes. Enkele voorbeelden: voor verwarming en koeling wordt gebruik gemaakt van koude-warmteopslag (KWO) gecombineerd met warmtepompen en plafondverwarming. Er is maximale regenwaterrecuperatie en infiltratie en de daken zijn uitgerust met zonnepanelen. Een groot deel van de buitenschil en een aantal materiaalkeuzes binnen volgen de circulaire principes. Bijkomend zijn er ruime en goed uitgeruste fietsenstallingen die plaats bieden aan meer dan 130 fietsen. Dit alles maakt de ecologische impact van de gebouwen zowel tijdens gebruik als op het einde van hun levensduur minimaal.

De kostprijs van het nieuwe PVT Salto bedraagt zowat € 10 miljoen, waarvan de helft door de Vlaamse overheid wordt gesubsidieerd en de rest uit eigen middelen wordt gefinancierd.