Naar de hoofdinhoud

Corona-virus COVID-19

Gepubliceerd op 25/11/2020
Coronalert

Coronalert nieuwe versie

Coronalert, de gratis app in de strijd tegen COVID-19 kreeg een update. Coronalert is gebruiksvriendelijker en ook op technisch vlak zijn er verbeteringen. 

De app kan:

  • je waarschuwen als je in nauw contact bent geweest met iemand die positief testte op het coronavirus. Dit gebeurt anoniem. Je weet dus niet met wie, waar en wanneer.
  • je adviseren over wat je moet doen om jezelf en anderen te beschermen.
  • andere gebruikers van de app, waarmee je in nauw contact stond, anoniem waarschuwen als je zelf positief zou testen op het coronavirus.
     
Vooruitzicht

't Vooruitzicht@home

In beweging blijven, contact houden met familie en vrienden, structuur brengen in uw dag en uzelf zinvol bezig houden helpen ons om deze bizarre periode gezond door te komen maar evident is het niet.

Ontmoetingscentrum ’t Vooruitzicht verzamelt alle tips en kleine activiteiten die u kunt doen ‘in uw kot’ op de website onder de noemer ’t Vooruitzicht@home. U kunt er dagelijks info ontvangen door de blog te volgen of u aan te sluiten bij de facebookgroep.

Ga naar tvooruitzicht@home.

Logo campagne De Zorgsamen

De zorgsamen

Om zorgmedewerkers psychisch te ondersteunen lanceerde Zorgnet-Icuro het informatieplatform www.dezorgsamen. U vindt er antwoorden op de volgende vragen:

  • Hoe zorg ik voor mezelf?
  • Hoe zorgen we als zorgverleners voor elkaar?
  • Hoe herken ik problemen bij mezelf of bij collega’s?
  • Hoe zoek ik professionele hulp?

Alle aangeboden informatie is bijeengebracht door experten en wetenschappelijk gefundeerd. U kunt vragen stellen en tips en tricks met elkaar delen. U kunt er ook terecht voor directe (telefonische) ondersteuning.

Logo CAW

Extra aanbod CAW De Kempen

Het coronavirus raakt niet enkel onze fysieke gezondheid, maar heeft ook grote gevolgen voor ons mentaal welzijn. 
CAW De Kempen werkte een extra - blijvend - aanbod uit, bovenop het huidige aanbod. Klik hier voor meer info.

afbeelding computerscherm en headphones

Op afstand communiceren met elkaar

Videobellen zorgt ervoor dat bewoners en patiënten contact kunnen blijven behouden met het thuisfront. Dat kan bijvoorbeeld via:

Beeldbellen voor hulpverleners kan ook met gratis en GDPR-proof tools zoals Zoom, JitsiMeet en Signal.

Onlinehulp Vlaanderen: Online communiceren in welzijnswerk, sociaal werk en geestelijke gezondheidszorg: beslishulp voor organisaties, beroepskrachten en stagiairs in coronacrisistijden.

www.rodekruis.be/ehbp.

Afbeelding campagne Hulplijnen van de Vlaamse overheid

Hulplijnen

Mis je je vertrouwde gesprekken en voel je je slecht in je vel? Praat dan anoniem met een hulpverlener. Klik op onderstaande link voor het overzicht van de Vlaamse hulplijnen.

Campagnebeeld check jezelf

Check jezelf

'Gaat alles wel goed?' Die vraag stellen we voortdurend aan anderen. Maar hoe is het met u? In de drukte om te zorgen voor anderen vergeten we soms om op tijd naar ons eigen mentale welzijn te kijken. Nochtans is het belangrijk om problemen aan te pakken voor ze erger worden. Daarom vindt u op webpagina's ‘Check Jezelf’ tips om uzelf mentaal gezond te houden en een overzicht van waar u terechtkunt als het minder gaat.

Zorg voor jezelf

Mentale gezondheid in het kader van COVID-19

Universiteit Gent bundelt op deze pagina diverse initiatieven om de mentale veerkracht van burgers te versterken in tijden van crisis. Ze maken een onderscheid tussen bronnen die bruikbaar zijn voor iedereen en bronnen die zich tot hulpverleners richten.

Onlinehulp-apps

Onlinehulp-apps

Ben je als burger of als sociale professional de weg kwijt in het oerwoud van apps en websites voor welzijn en geestelijke gezondheid?

Een team van experten uit wetenschap en sociaal werk heeft het aanbod doorgelicht. Op onlinehulp-apps.be bundelen ze gescreende apps en websites die je kan inzetten in hulp, zorg en dienstverlening.