Kostprijs - statuut
In België moet u zich verplicht aansluiten bij een ziekenfonds (mutualiteit) of bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (HZIV). Alleen op die manier kunt u gebruikmaken van de verplichte verzekering tegen ziekte en invaliditeit. Het is deze verzekering die u toelaat om de terugbetaling van uw geneeskundige verzorging (consultaties bij een arts, een tandarts …) en de storting van diverse uitkeringen (ziekte, arbeidsongeschiktheid, zwangerschap …) te ontvangen.
Indien u NIET in orde bent met uw verplichte ziekteverzekering betaalt u alle kosten van uw medische behandeling of ziekenhuisverblijf zelf. Die kosten kunnen zeer sterk oplopen. Het is dus van het grootste belang dat uw verzekeringsstatuut in orde is. Is er een probleem, dan neemt u best zo snel mogelijk contact op met uw ziekenfonds.
Indien u WEL in orde bent met uw verplichte ziekteverzekering betaalt de ziekteverzekering via uw ziekenfonds een deel van de kosten. Het overblijvende gedeelte moet u als patiënt zelf betalen. Dit persoonlijk aandeel wordt het remgeld genoemd. De hoogte van het remgeld wordt door de overheid vastgelegd en is afhankelijk van het feit of u al dan niet recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming van de ziekteverzekering. Indien u recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming betaalt de ziekteverzekering een groter deel van de kosten van uw ziekenhuisopname. Bijgevolg betaalt u zelf minder dan een gewoon verzekerde.
Hoe weet u of u recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming?
U kunt dit gemakkelijk terugvinden op de kleefbriefjes van het ziekenfonds of de Hulpkas. Op dit kleefbriefje staat een code onder uw adresgegevens. Eindigt deze code op een 1 (bijvoorbeeld 131/131 of 101/101), dan hebt u recht op verhoogde tegemoetkoming. Eindigt de code op een 0 (bijvoorbeeld 110/110), dan hebt u geen verhoogde tegemoetkoming.
Hebt u een laag inkomen, maar nog geen verhoogde tegemoetkoming? Vraag na, bij uw ziekenfonds of u er recht op hebt.