Naar de hoofdinhoud

Expo Houdini en Geelse pleeggezinnen winnen Geelse cultuurprijzen

Gepubliceerd op 19/03/2024

Op vrijdag 15 maart reikte de stad Geel de Geelse cultuurprijzen uit. Twee initiatieven die dicht bij het OPZ Geel staan konden hun nominatie verzilveren: De Geelse Gezinsverpleging wint de prijs "persoon van het jaar". Het kunsthuis Yellow Art wint met de tentoonstelling Houdini de prijs "cultuur, vrije tijd en erfgoed".

Houdini

Houdini

De tentoonstelling ‘Houdini’ liep in het voorjaar van 2023 in de Halle op de Markt van Geel. Het was een samenwerking tussen curator Vaast Colson en de deelnemers van ons kunsthuis Yellow Art. Vaast Colson was al eerder betrokken bij het kunsthuis via diverse samenwerkingsprojecten en de tentoonstellingen ‘Middle Gate Geel `13’ en ‘Facing You’. Het uitgangspunt van `Houdini` was om een open vraag te stellen. Iedereen die wilde deelnemen, was welkom om mee te doen. En de interesse was enorm, want nagenoeg alle kunstenaars van het kunsthuis waren aanwezig op deze expo

Gezinsverpleging - foto Rhode Van Elsen

Geelse Gezinsverpleging

In december 2023 werden de Geelse Gezinsverpleging en de traditie waaruit het is ontstaan erkend door UNESCO als immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid en bijgeschreven in het Register van Goede Borgingspraktijken. De internationale gemeenschap geeft met deze erkenning aan dat het Gezinsverpleging wil borgen voor de toekomst en wereldwijd wil uitdragen als beste praktijk. Dat is een hartverwarmende waardering voor de pleeggezinnen die het elke dag ver van de schijnwerpers waarmaken. Zij zijn de echte ambassadeurs van een wereld waarin we oprecht om elkaar geven.