Naar de hoofdinhoud

Ikigai - van 27 april tot 8 september

Ikigai

‘Ikigai’, in het Japans ‘een reden om te zijn’, omvat de diepgaande essentie van het vinden van vreugde, doel en vervulling in het leven. Het duidt op iets wat het leven de moeite waard maakt. Het is ook de titel van een internationaal uitwisselingsproject waarbij Japanse en Belgische outsiderkunstenaars elkaar ontmoeten, met twee expo’s als resultaat: in 2024 in Museum Dr. Guislain en in 2025 in Tokio. Japanse en Belgische kunstenaars werkten hiervoor samen via een mail art project dat in beide expo’s getoond wordt. 

De tentoonstelling in Museum Dr. Guislain presenteert een uitgebreide selectie met werk van 17 Japanse kunstenaars (van het noordelijk Hokkaido tot het verre zuidelijke Okinawa) gecombineerd met 14 kunstenaars van kunsthuis Yellow Art. Vanuit ieders culturele achtergrond en artistieke praktijk biedt elke kunstenaar een uniek perspectief op wat zijn ‘ikigai’ vormt. De bezoeker wordt niet zozeer uitgenodigd om verschil en overeenkomst te zoeken, maar om te ervaren wat het betekent om doel en passie te vinden in het leven. 

Deze expo toont een grote verscheidenheid aan kunstwerken, van visuele dagboeken, gesofisticeerde pasteltekeningen, imaginaire stadszichten getekend volgens volledig eigenzinnige logica tot sculpturen van gevouwen bladeren.

Met werk van Alain Elsen, Annelies Vrints, August De Puysseleir, Bart Janssen, Bert Buyens, Danny Smolders, Eva Nauwelaerts, Hil Blockhuys, Jan Melis, Jennifer Lohrmann, Karel Laenen, Luc Zwijsen, Roel Hufkens, Ronny Engelen

IKIGAI

Zaterdag 27 april tot zondag 8 september in Museum Dr. Guislain Gent. 
Meer info over Ikigai op https://www.museumdrguislain.be/nl/onview/ikigai 
Meer info over het kunsthuis op https://www.yellowart.be/